Biljarten in de Provincie!

Pilot biljarten voor tweetallen in Noord-Brabant succes; toernooiserie eindigt met grootse finale in Oosterhout

 

Biljarten wordt door sommigen nog wel gezien als suf, als saai, als een spel alleen voor ouderen. Maar dat dit allerminst het geval is, bleek in Noord-Brabant!

 

Daar vond in 2016 de pilot plaats van het Open Provinciaal Kampioenschap Driebanden Klein voor tweetallen. Een toernooiserie met 44 teams, waarvan uiteindelijk acht teams afgelopen weekend in ’t Hartje van Oosterhout streden om de titel Provinciaal Kampioen.

 

Wat was er nu zo bijzonder aan deze toernooiserie? In de eerste plaats de kledingeisen. Geen verplichting van pantalon, gilet of strikje, maar lekker spelen in je eigen kloffie. Daarbij werd gespeeld in de onder jongeren populaire variant driebanden, waar het de bedoeling is dat de ballen elkaar raken nadat minimaal drie banden van het biljart zijn geraakt. Kortom, een best ‘stoere biljartvariant! En er werd gespeeld niet door individuele spelers, maar in teams – waarbij bij iedere wedstrijd twee spelers per team mochten spelen. Alles om de gezelligheid te verhogen, en te zorgen voor een laagdrempelig toernooi dat niet alleen leuk is voor biljarters die allang bij de KNBB competitie spelen, maar juist ook voor ongeorganiseerde sporters, of spelers van collega bonden.

 

Vanwege de grote populariteit van de biljartsport in Noord-Brabant is gekozen de pilot voor dit Open Provinciaal Kampioenschap hier te laten beginnen. Gezien het succes van de eerste editie, is de verwachting dat, mogelijk met enkele aanpassingen, het OPK zal worden uitgerold over meerdere provincies, en misschien wel het hele land.

 

Ook de KNBB zelf deed mee met een team, maar dat team maakte in de voorrondes geen schijn van kans tegen het sterke team “Eensgezindheid” uit Tilburg, dat met de twee jonge spelers Davy van Helmond en Ian Hoeve één van de topfavorieten was voor de titel. Geheel in de sfeer van dit relaxte, niet-zo-strikt-volgens-de-regels-toernooi, kreeg de OPK een volledig verrassende winnaar: een ploeg die zich helemaal niet had gekwalificeerd voor de finale, maar die onder de inderhaast bedachte naam “De Verrassing” als vervanging van een ontbrekend team mocht meedoen. En de sterren van de hemel biljartte! Het team, bestaande uit Anjo Krijnen en Peter van Erp moest de meeste caramboles maken van alle deelnemende teams, maar ze deden dit met verve – en in de finale had Eensgezindheid geen enkele kans.

 

De halve finales werden in de volgende lokalen gespeeld:

 

Café van den Brekel, Hoefstraat 166, 5014 NN Tilburg op

zondag 12 juni, aanvang 11.00 uur

Café ’t Steegje, Zuideindsestraat 16, 4921 XM Made, op
zaterdag 11 juni, aanvang 12.00 uur

Café d’n Brouwer, Dobbelsteenplein 1, 5464 VP Mariaheide op

zaterdag 11 juni aanvang 11,00 uur

 

De finale was op zaterdag 2 juli bij:

’t Hartje van Oosterhout, de Braak 31, 4901 JL Oosterhout,

De finale werd gespeeld in 2 poules van 4 met kruisfinales.

De einduitslag van de finale van Brabant:

1. De Verrassing

2. Eensgezindheid 2

3. Luchtschippers 1

4. De Diesels

5. 't Steegje 2

6. D'n Dijk

7. Corton

8. 't Caves 1

 

Download
Evaluatie Pilot 2016
De resultaten van het onderzoek onder de deelnemers van de pilot 2016
Evaluatie Pilot Open Provinciaal Kampioe
Adobe Acrobat document 168.5 KB