Een selectie uit de ontvangen feedback na de pilot in 2016:

 

 

 

Anjo Krijnen & Peter van Erp (“De Verrassing”, winnaars OPK voor €250)

 

“Eigenlijk vonden wij het toernooi vooral hartstikke leuk! Mogelijk wat kleine aanpassingen, zoals in de finale gelijktijdig spelen van meerdere wedstrijden om alles zo snel mogelijk te houden, en online invullen van uitslagen van de voorronden direct in het programma – zodat je als speler maximaal betrokken blijft. Verder was alles wat ons betreft tiptop in orde!”

 

 

 

M. van Gils en M. van Wanrooij (“’t Steegje”)

 

“We hebben eigenlijk alles aan de OPK als positief ervaren. Onze poule in de voorronde was keigezellig! Misschien enkele kleine aanbevelingen: dat bij de inschrijving spelers of teamleiders sneller antwoord krijgen, dat bij de finale ook altijd een reserveteam is als er één team niet aanwezig is, en er kan misschien worden overwogen het format ‘spelen met tweetallen’ te vervangen door ‘spelen als koppels’. Zo kweek je nog meer teamgevoel, en voorkom je een lange zit voor één van beide spelers. Anders dan dat, vonden wij het vooral hartstikke leuk!”

 

 

 

Davy van Helmond & Ian Hoeve (“Eensgezindheid”, nummers twee OPK voor €150)

 

Wat wij het fijnste vonden: de kledingvoorschriften. Als er een verplichting zou zijn geweest van pantalon, gilet of strikje hadden wij niet meegedaan. We hadden ook het geluk dat in de voorronde we tegen één heel leuk team uit Schijndel speelden, dat van medeorganisator Karel Swarts. Zij waren net als wij: het mag gezellig zijn, er mag gelachen worden, een biertje hoort erbij. Dat gezegd hebbend, zijn er over het geheel toch nauwelijks jonge spelers – wij zijn echt de enige twee onder de 30. Dat moet wat ons betreft het aandachtspunt zijn voor volgend jaar: voorkomen dat het toch te veel een evenement gaat worden van oudere, ervaren spelers die zich heel strikt aan alle regels willen houden.”

 

 

 

Karel Swarts (medeorganisator OPK, voorzitter district Den Bosch)

 

“We hopen dat we met dit toernooi ook voldoende spelers hebben aangetrokken die nog niet bij de KNBB zijn aangesloten. Neem het team Eensgezindheid, zij spelen voor de Tilburgse Bond; anderen spelen weer voor de Oosterhoutse Biljart Federatie. Wij hopen dat uit de cijfers blijkt dat veel van deze voor ons ‘nieuwe’ spelers hebben meegedaan. Tevens is heel belangrijk dat we in de evaluatie goed meenemen wat de lokaalhouders hebben gevonden. Hun aanbevelingen op het gebied van inschrijving en organisatie zijn wat ons betreft cruciaal voor het vervolg.”

 

 

 

Rinus Vorstenbosch (medeorganisator OPK)

 

“Inhoudelijk zien we nog wel een paar verbetermogelijkheden. Zo was een nadeel dat we bij de inschrijving afhankelijk zijn van het eerlijk opgeven van moyennes door spelers. Die moyennes werden nu pas na vier speelronden aangepast, en mogelijk dat dit in de toekomst al na drie ronden zou moeten kunnen.”

 

 

 

Maria Blom (medeorganisator OPK)

 

“We zijn vooral heel erg blij hoe het is gegaan. Voor een pilot waren we erg succesvol, en 44 teams is erg mooi te noemen. Mogelijk kunnen we in de toekomst nog iets minder regels zouden moeten opleggen op regionaal gebied, onder het motto: open = open. Zodat iemand die net over de grens van Gelderland speelt, indien hij dit liever wil misschien in Noord-Brabant mee ka doen. Of, dat teams en spelers op meerdere plekken kunnen spelen. Sommige spelers van de oude stempel hebben nog wel geklaagd dat bij wedstrijden de muziek wat te luid was. Maar gezien het doel van dit kampioenschap zijn we vooral heel erg blij met de wat minder strikte regels, omdat we dit zien als een bijdrage aan lagere instap voor relatief onervaren of ongebonden spelers.”

 

 

 

Willem La Rivière (directeur KNBB)

 

“We zijn erg blij met de pilot van dit lage-instap toernooi, dat wij samen met Brabantse districten hebben bedacht als vernieuwing van de biljartsport, als aanvulling dus op het goede en brede spelaanbod wat er nu al is. Er zijn nog wat mogelijkheden tot verbetering, zoals bijvoorbeeld spelen volgens het format scotch double, wat betekent dat in een team na elke carambole de andere speler van het team aan de beurt is, en misschien moet je ook wel de mogelijkheid hebben elkaar te helpen of te coachen. We hebben zelf ook met een team meegedaan aan deze eerste OPK, en spelers en zaalhouders leken het allemaal erg leuk te vinden. Maar het is wachten op de definitieve evaluatie. Volgende week gaan de enquêteformulieren eruit. We zullen alle aanbevelingen gebruiken om hopelijk volgend jaar te komen tot een nog grootser, nog gezelliger en nog laagdrempeliger evenement.”